sobota, 30 marca 2013

Test 10. Ketchup


Mało kto wie, że ketchup został wynaleziony w Chinach, jako sos do ryb.  Do Europy dotarł pod koniec XVII w.   wtedy zmieniono jego skład  i rozpowszechniono przez Henry'ego Johna Heinza po całym świecie, jako dodatek do wielu potraw.
Dzisiaj na rynku jest bardzo wiele tego typu produktów. Każdy z nas, ma chyba swój ulubiony. Jedni wolą pikantne, inni łagodne, jedni wolą te kwaśniejsze, inni słodsze... Jedno jest pewne. Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niego frytek czy pizzy.

Dlatego postanowiliśmy sprawdzić, który ketchup jest naszym zdaniem najlepszy.

Do testu wybrałam 3 produkty:
1. Pudliszki- ketchup do pizzy
2. Włocławek- ketchup pikantny
3. Lewiatan- ketchup pikantny



1. Pudliszki:
Zdecydowanie najpopularniejszy ketchup w Polsce. Ale wybrałam go nie tylko ze względu na popularność. Firma Pudliszki od 1997 roku w większości należy do koncernu Heinz, a ten jak już wyżej wspomniano jest pierwszą firmą produkującą ketchup na skalę masową. 
Jak wypadnie w naszym teście?

2. Włocławek:
Mój zdecydowany faworyt. Ketchup, który się nie reklamuje, bo... Nie musi! Produkowany przez Kujawskie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego w naszym regionie, ale znany w całej Polsce.
U mnie w domu jest od zawsze. Być może po tym teście zamienimy go na inny produkt..?

3. Lewiatan

Często spotykany w studenckich lodówkach. Ketchup tani i dobry. A czemu dobry? Bo tani!
Czy na pewno tylko dlatego? Sprawdzimy w naszym teście! ;)

Runda 1. Cena:

Pudliszki 3.99zł za 500g/ 3,80zł za 480g - 1 punkt
Włocławek 3.40/480g - 2 punkty
Lewiatan 1.99zł/480g - 3 punkty
Bez zaskoczenia. Najdroższy jest Pudliszki, najtańszy Lewiatan. Włocławek lokuje się w samym środku zdobywając 2 punkty.

Runda 2. Wygląd:


Pierwsze na co zwrócimy uwagę przy zakupie będzie opakowanie. Tutaj spośród rywali swoją smukłą butelką wyróżnia się Pudliszki sprawiając wrażenie bardziej (nowoczesnego?). Jednak nie po to testujemy produkty, aby oceniać je po opakowaniu. Ketchup się połał i o to wyniki:

1. Pudliszki 2pkt
Czerwony, wyrazisty, apetyczny.
2. Włocławek 2pkt
Wyglądem nie różni się niczym od poprzednika
3. Lewiatan 1pkt
Najmniej wyrazisty, sprawia wrażenie rozwodnionego

Runda 3. Smak

Walory smakowe oceniałam wspólnie z siostrą. Jako miłośniczki produktu numer 2 od razu obie rozpoznałyśmy jego smak. Nie miałyśmy również trudności z rozpoznaniem dwóch pozostałych produktów. Pudliszki jest najbardziej wyrazisty, Włocławek mniej kwaskowaty, a najmniej wyraźny Lewiatan. Jednogłośnie stwierdziłyśmy, że zwycięzca tej rundy zostaje nasz faworyt idealnie dopasowując się do naszych kubków smakowych.


1. Pudliszki - 2 pkt
2. Włocławek- 3 pkt
3. Lewiatan- 1pkt


Runda 4. Kalorie

Wydaje się, że kalorie nie odgrywają dużej roli w przypadku tego typu produktów, bo przecież nie jemy ich jako główny posiłek tylko dodatek do dań, więc różnice nie odgrywają wielkiego znaczenia. Diabeł jednak tkwi w szczegółach... Gdyby założyć, że zjadamy jedno opakowanie ketchupu w 1 miesiąc, a każde opakowanie zawiera około 500kcal, to rocznie przejadamy aż 6000kcal. Dlatego warto przy zakupie zwrócić uwagę na tabelkę z wartościami odżywczymi...

1. Pudliszki 125kcal/100g - 1pkt
2. Włocławek 104kcal/100g - 2pkt
3. Lewiatan 99 kcal/100g - 3pkt

Jeśli chodzi o kalorie, najbardziej do zakupu skłoni nas Lewiatan. Rożnica wydaje się niewielka jeśli jednak spojrzeć na nią szerszym okiem, to wybierając go zamiast Pudliszka zaoszczędzimy rocznie około 1500 kcal.

Runda 5. Skład

W tej rundzie zwrócimy uwagę na 2 rzeczy. Po 1 zawartość pomidorów w 100g ketchupu, po 2 (to co ważne dla naszego zdrowia) - konserwanty.
A)  Zawartość pomidorów w 100g ketchupu:
1. Pudliszki- 190g/100g,  1,5 pkt
2. Włocławek- 163g/100g,  1 pkt
3. Lewiatan- 115g/100g,  0,5 pkt

B) Konserwanty:
1. Pudliszki- bez konserwantów- 1,5 pkt
2. Włocławek- benzoesan sodu - 1 pkt
2. Lewiatan- sorbian potasu, benzoesan sodu - 0,5 pkt

Podsumowując:


1. Pudliszki- 3 pkt
2. Włocławek- 2 pkt
2. Lewiatan-1 pkt

Jeśli chodzi o skład zdecydowanym faworytem testu zostaje ketchup Pudliszki. Ma w składzie najwięcej pomidorów, a przede wszystkim nie zawiera konserwantów wykorzystywanych przez innych producentów.

Finał:

1. Włocławek- 11 pkt
2. Pudliszki- 9 pkt
2. Lewiatan- 9 pkt

Zwycięzcą dzisiejszego testu zostaje Ketchup Włocławek.
Jest pyszny, niedrogi, nie zawiera wielu kalorii... Jedyną wadą są obecne w nim konserwanty. Jeśli jednak nie są dla Was bardzo ważne, śmiało zamieńcie swój ketchup na ten z Włocławka!

Wracając do Lewiatana- Odkryliśmy, że nie tylko jest dobry, bo jest tani. Jest też dobry, bo zawiera mało kalorii. ;)

3 komentarze:

  1. Wystarczy kupić keczup w słoiczku i... konserwanty znikają! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój pewniak to ketchup McDonald's! Smaczny, bez konserwy i największa ilość pomidorów. Polecam spróbować!

    OdpowiedzUsuń