niedziela, 10 marca 2013

Test 3. Czekoladowy test


„A ja nie chcę czekolady, chcę by miłość dał mi ktoś” tak brzmią słowa piosenki skomponowaną  przez znany wszystkim zespół Boys. To prawda, czekolada może się przejeść ale kto jej nie lubi ? W teście chcieliśmy sprawdzić czy rozkosz w ustach możemy doznać poprzez smak drogiej czekolady, czy może także tańsza słodycz zapewni nam taką samą przyjemność.





Przedstawienie Rywali 

Oto trzy czekoladowe słodkości, które zmierzą się w teście. 

Z czym kojarzy się biało- fioletowa krowa na tle Alp? Oczywiście  z czekoladą Milka.  Wyrób od wielu lat widnieje na półkach większości europejskich sklepów i jest jedną z najpopularniejszych czekolad na starym kontynencie.




Przeciwnikiem Milki jest Goplana Mleczna. Produkty firmy Jutrzenka jest nie jest tak znany jak przeciwnik z zagranicy ale w polskich sklepach powinniśmy ją znaleźć bez problemu. Ponad to czekolada chwali się 100 letnią tradycją.



Ostatnim startującym w dzisiejszych zawodach jest Milk Chocolate firmy Ryelands. Najmniej znana na rynku, jednak zakwalifikowała się dzięki angielskojęzycznej nazwie. Czekoladę znajdziecie w każdym supermarkecie



Runda 1- cena
Niekwestionowanym zwycięzcą rundy pierwszej jest Milk Chocolate, co nie jest zaskoczeniem. Mało znana marka, tradycyjne opakowanie ze sreberkiem, to tylko kilka z wielu czynników, które powodują niższą cenę. 

1.Milk Chocolate 1.69 zł – 3pkt
2.Goplana oryginalna mleczna 2,39 zł – 2pkt
3.Milka 3,29 zł -1pkt

Runda 2- Smak
Dla niektórych osób dany posiłek, przekąska to niebo w gębie, dla innych taki produkt po prostu będzie niedobry. Podobnie jest z czekoladami, dlatego w testowaniu smaku wziąłem udział ja oraz moja dziewczyna. Ocena smaku odbyła się w taki sam sposób, jak podczas testu wafelków.


 (Z lewej od góry: Goplana Mleczna, Milka Chocolate,na dole Milka)

Wyniki dziewczyny: 

3pkt Goplan Mleczna
2pkt Milka
1pkt Milk Chocolate.

Moje wyniki:

3pkt Milka
2pkt Milk Chocolate
1pkt Goplana Mleczna

Runda 3 – skład

Czekolada głównie składać się z mleka oraz kakaa. Ile % tych składników zawierają testowane produkty? Pierwsze miejsce  ex aequo zajmuje Milka oraz Goplana Mleczna z 30 % masy kakaowej. Niewiele gorsza jest Milk Chocolate, jedna 28% podstawowego składnika spycha produkt firmy Reylands na ostatnią pozycję w tej rundzie. Warto zaznaczyć, że wszystkie testowane czekolady w swoim składzie mają emulgatory.

2,5pkt Milka
2,5pkt Goplana Mleczna
1pkt Milk Chocolate 


Runda 4- Kalorie
Przyjemność, przyjemnością ale już nie długo lato i na plaży każdy chciałby pokazać  wysportowaną sylwetkę, dlatego warto zwrócić uwagę na kalorie zawarte w czekoladzie. Która z słodkości jest najbardziej tucząca? 

3pkt Milk Chocolate 520kcl w 100g
2pkt Goplana Mleczna 525kcl w 100g
1pkt Milka 530kcl w 100g
 



Werdykt:
Panie i panowie, chłopcy i dziewczęta zwycięzcą testów w kategorii czekolad jest Goplana Mleczna!!! Różnice punktowe pomiędzy czekoladami są bardzo małe. Podstawowy wnisosek z testu:  czasami warto się zastanowić czy marka produktu gwarantuje  jego jakości.

Milka 9,5pkt( 1+2+2+2,5+1)
Goplana Mleczna 10,5pkt ( 2+3+1+2,5+2)
Milk Chocolate 10pkt (3+1+2+1+3)
 

 



1 komentarz:

  1. sory ale z tą kalorycznością to po bandzie poleciałeś, różnica 10 kalorii to przy 520 wychodzi niecałe 2% różnicy czyli w granicach błędu statystycznego, za taką niewielką różnicę Milk dostał 3 punkty co stanowi aż 30% jego dorobku, to jest moim zdaniem nie poważne, w kategorii kaloryczności powinien być remis wszystkich trzech marek ostatnia kategoria wypaczyła cały test. jak dla mnie Milka i Goplana na pierwszym miejscu, milka lepsza w smaku ale goplana dużo tańsza a tylko trochę gorsza, Milk to jakiś wyrób z dolnej półki.
    aczkolwiek moim zdaniem ta kaloryczność to w ogóle nieporozumienie, proponuje usunięcie tej kategorii, zobacz że kaloryczność produktu to suma kaloryczności jego składników, zastosowanie gorszej jakości składników, np mniej kakao a więcej chemii to otrzymasz wyrób mniej kaloryczny, ale czy lepszy? idąc tym tropem kupując jakiś najtańszy wyrób czekoladopodobny i dobrą markową czekoladę ta druga będzie zawsze bardziej kaloryczna,
    czekolada jest kaloryczna bo kaloryczne są jej składniki więc ocenianie jej przez pryzmat kaloryczności jest nieporozumieniem.

    OdpowiedzUsuń